KOKSKLEDING KAN MODIEUS EN VOLGENS DE HUISSTIJL

De kokskleding van vandaag is modieus en uiterst comfortabel.
Zowel de koksjassen, broeken als de schorten en mutsen hebben
een ware metamorfose ondergaan.
Wie nog een aankoop plant, moet misschien eerst eens nakijken wat
de aankomende trends zijn.
 
KOKSJAS
De koksjas is het meest relevante en opvallende kledingstuk van de kok.
Boven alles moet hij de kok beschermen tijdens het werk. Tegelijkertijd
moet de koksjas een hygiënische werkwijze garanderen. Logisch dat de kok
veel belang hecht aan deze stukken.
Voor de koksjas werd vroeger 100% katoen gebruikt.  Nadeel is dat katoen
krimpt en redelijk snel verslijt.  Vandaag gebruikt men een dunnere stof, vaak
samengesteld uit slechts 35% katoen en 65% polyester.  Deze samengestelde
stof is soepel, duurzamer en laat zich sneller strijken.  Nadeel is dat polyester
smelt, maar dankzij het katoen is dit uitgesloten, al raadt men altijd aan om een
katoenen t-shirt onder de koksjas te dragen.
Voor de ene koksjas betaalt men meer dan voor de andere.  Prijs en kwaliteit worden
deels bepaald door de stof, maar hangt ook af van de details: is de jas afgewerkt
met een paspel, is er een pennenzakje en/of een borstzakje, welke sluiting is er
voorzien?  Een koksjas met drukknopen is iets duurder, maar veiliger bij gevaar,
omdat men de vest sneller kan uittrekken.  Nadeel is dat men de koksjas niet altijd
industrieel mag wassen, want een jas met drukknopen mag niet door de pers geplet
worden.  Het persen moet gebeuren in een hotbox.
Koksjassen waren vroeger oversized en voor dames had men geen aparte pasvorm.
Tegenwoordig heeft men ook getailleerde koksjassen, specifiek voor vrouwen. Ze zijn
zowel met korte als met lange mouw beschikbaar.  Opvallend is het "dubbel beleg" aan
de voorkant: zo heeft de kok een extra beschermlaag op de borst. 
Klassiek of traditioneel (wit of zwart) is nog steeds populair, maar ook grijstinten doen
het nog goed.  Er komen steeds meer moderne vormen en kleuren op de markt.  Doorgaans
hangt de stijl af van de soort keuken.
 
KOKSBROEK
Men gebruikt dezelfde materialen als voor de koksjassen.  Opvallend is echter dat er nog
vrij veel broeken van 100% katoen zijn.  Verder gebruikt men ook hetzelfde mengsel met
polyester.
Ook voor dames heeft men een specifieke broek op de markt.  Die verschilt van de mannelijke
broek ter hoogte van de heupen.  Net als op de reguliere markt zijn er broeken met
plooitjes ter hoogte van de taille, vaak een populaire vorm bij mannen met een "beginnend"
buikje, en rechte trendy broeken. 
Vroeger kende men slechts de traditionele koksbroek met ruitjes.  Heel snel werd de
"jeansbroek" populairder, een broek met gelijkaardige vorm, snit en afwerking.  Nu gaan
de prints en kleuren van de broeken mee met de koksjassen.
 
SCHORT EN MUTS
Heel vaak draagt de kok een schort of sloof als extra beschermlaag.  Veel variatie in stof
en modellen is er niet, wat prints en kleur betreft, lijkt de keuze eindeloos.  Ook hier is
voor elke specialisatie een eigen typische schort of sloof.  Meest gebruikt is een mix van
polyester en katoen.  De koksmuts bestaat in een groot aantal varianten op vlak van kleur
en vorm.  Ook voor dames is er een mooi aanbod.
 
VEILIGHEID EN HYGIENE
Veiligheid in de keuken reikt verder dan de aanwezigheid van een brandblustoestel of
de juist afgestelde apparatuur.  Even belangrijk is de outfit van het keukenpersoneel.
Brandvertragend:  niet zo heel lang geleden kon men koksjassen krijgen die bewerkt
werden met een brandvertragend middel, maar dat idee werd afgevoerd, alsook de
brandvertragende spray.
Mouwen:  mogen niet langer zijn dan de armen en mogen niet hangen.
Sjaal:  het sjaaltje is niet bedoeld als een leuk gadget maar heeft een zeer hygiënische
functie: het vangt immers perfect het zweet op.
Schoenen:  hoge hakken zijn uit den boze.  Schoenen moeten comfortabel zijn en
beschermend voor de voeten.
Koksmuts:  is niet verplicht, dus reden te meer om voor een aanbod van hippe mutsen
te zorgen, zodat de kok meer geneigd is een hoofddeksel te dragen.
 
TRENDS
De kok en z'n personeel worden zich meer en meer bewust van de eigen "look".
Misschien omdat ze vaker in een open keuken werken? Of misschien omdat het als algemene
trend geldt dat mannen steeds meer op hun uiterlijk gaan letten?  Mogelijks zijn ze ook
beïnvloed door de jonge chefs die met een programma op TV komen en in die functie
een sterk imago creëren.
De jonge kok van vandaag heeft geen buikje, is hip en zit strak in het vel.  De jonge chef
wil ook af van het klassieke wit, hij wil meer kleur in de keuken.  De sector wordt ook
beïnvloed door de trends in andere sectoren zoals de mode-industrie, de lifestyle- en de
woonsector.  Natuurtinten zoals zand en bruin worden steeds populairder.  Ook de barokke
prints die men in het interieur ziet, worden gebruikt in de kokskleding.
Mede door de extra aandacht die aan bepaalde specialisaties binnen de sector wordt
besteed heeft men ook nieuwe specifieke kledij op de markt gebracht.  Zo zal bijvoorbeeld
een patissier zijn eigen kledinglijn kunnen bestellen waarmee hij zich makkelijk onderscheidt
van de chef de cuisine.
Ook op vlak van hoofddeksels is er een groot en divers aanbod.  Petjes en bandana's worden
erg gesmaakt door de jonge mensen.
 
PERSONALISEREN
Een restaurant zal vaak om haar keuken gekend zijn.  Maar steeds meer schenkt men
de aandacht aan het "volledige concept".  Het interieur is liefst opvallend, anders,
stijlvol, typisch, inspirerend...  Alle attributen horen bij elkaar.  Logisch dat men dan ook
evenveel aandacht besteed aan de kleding van het personeel. 
Het feit dat de kok een steeds grotere rol gaat spelen in het PR-gebeuren van het
restaurant maakt van hem een prima uithangsbord.  Hij moet zich dus ook in aangepaste
kledij presenteren..  Desgewenst is het dus mogelijk om niet enkel een logo te verwerken
in de kledij, maar ook om unieke, naar eigen inzicht ontworpen modellen te bestellen
in de kleur en de huisstijl van de onderneming. 
 
(bron: FoodServcices)

website by KMOSites